Provance-i kagyló

 

 

Ez olyan egyszerű étel, hogy szinte szégyellem leírni, még megsértődtök, hogy a huszárpecsenyének titulált zsíroskenyérnél is könnyebb elkészíteni. Úgy kezdődött a dolog, hogy Schwarz úr, a Lidl cég tulajdonosa bevette a választékba a tenger gyümölcseit. Ha már lúd, legyen kövér, és egyből három változat került a hűtőpultba, egy színtiszta kagylós, egy kagylós polipos, és egy harmadik, amiben minden van, mint a Fradi levesben.

 

Egyszer már rászántam magam fésűskagylóra, azt a Spar művekben vettem, akciósan is méregdrága volt, héjával együtt, ami felesleges luxus, amikor Lidl bácsi héj nélkül ad 270 gr nettó kagylót szolidnak mondható 699 Ft-ért.

Provance-i fűszerkeveréket mindig tartok itthon, vajat vettem akciósan, azt se sajnálom tőle, pár napja bontottam meg egy üveg francia Chardonnay bort, minden feltétel adott, hogy könnyű, finom vacsorával kényeztessem meggyötört szegény kis porhüvelyemet.

 

Hozzávalók: 30 dkg kagyló, 1/4 vaj, provance-i fűszerkeverék, 1/2 vöröshagyma, 2 evőkanál fehér bor, késhegynyi bors, só, rizs, petrezselyem, balzsamecet.

 

Egy adag vajon kis bor és vöröshagyma társaságában megpárolom a kagylókat a provance-i fűszerkeverékkel, miközben a rizsem már fő. A kagylónak nem kell sok idő, pár perc alatt meg van, és nem jó túl sokáig főzni, mert keményebb lesz. A végén kapott egy kis frissen őrölt tarkaborsot, balzsamecetet és máris tálaltam a petrezselymes rizzsel. Jó a szárított petrezselyem is, de nyáron mélyhűtőben eltett friss petrezselymet használok. Nem került egy vagyonba és mégis megvolt a hétköznapok apró luxusa.

 

Ezt nekem találták ki! Gourmese gourmandot, ínyencet, vagy ínyencséget jelent.

 

 

 

 

Egy karika citrommal díszítve

 

 

Jó étvágyat!

VISSZA TOVÁBB