Rácz ponty

 

 

Szeretem az archaikus írásmódot, volt is egy Czifray féle szakácskönyvem. Arra még emlékszem, hogy hód talp is szerepelt a receptek között, jó pár étel elkészítéséért már börtön járna a Czifrayban felsoroltak közül.

A rác ponty azonban könnyű, ízletes, és méltatlanul mellőzött étel. Éttermek étlapján nem találjuk, pontyból a halászlét favorizálják, mint magyaros ételt, polgári jellegű a rántott ponty, ami valóban finom, de a rác pontynak nyomába sem érhet. Régi emlékek derengtek bennem, Anita szülei még nem váltak el, náluk voltam vendégségben, pontosabban náluk készítettem rác pontyot az ajándékba kapott halból.

 

Jó volt az a kis potyolínó, amivel akkor megajándékoztak, mert most bizony rendesen a zsebébe kell nyúlni annak, aki a piacon a halasnál vesz pontyszeletet 1.700 pengőért kilóját. Karácsony előtt még 495 Ft volt a Tesco előtt a sátorban, végigálltam a hideget, itthon birkóztam a közel 5 kilós csúszós potyka pikkelyezésével, belezésével, most kevés munka, de több pénz a jelszó. Egyszer élünk, meg nem kell a fél lépcsőháznak főzni, beterveztem egy közel egyszemélyes adagot a kisebbik jénaiba, amihez elég két pontyszelet is. Harmincvalahány deka halhús 585 F-ért nem pénz, főleg, hogy a paradicsom meg a paprika most nagyon olcsó. Télen készítettem konzerv lecsóból is Anitával, de a kettő között ég és föld a különbség, a konzerv lecsót felejtsétek el is gyorsan.

Fürge léptekkel beugrottam a házi tejtermékekhez, vettem jó finom házi tejfölt, azzal sem szabad spórolni, és már csak haza kellett mennem, hogy ritka kulináris élményhez juttassam magam.

Hozzávalók:  35 dkg pontyszelet, 2 db burgonya, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1/2 vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, Maggi ízvarázs,1 nagy, vagy 2 kis tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa. .

 

Óvatosan kell a jénait, római tálat, vagy tepsit megtölteni, mert a sütőben a fedőréteg alatt rotyogó ételek megduzzadnak, és/vagy összesnek, ebből adódóan vidám sütőtisztítás is várhat ránk evés után, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, és túl magasra lőjük be a szintet, vagy nem teszünk egy tepsit, vagy egy nagyobb jénai tetejét a jénaink alá, ami felfogja az esetleg kicsorduló nemes nedveket.

Még leírni is dőreség, olyan egyszerű a munkamenet. Betesszük a két potykaszeletet a jénai aljába.

 

 

 

 

Volt egy kis maradék hántolatlan rizsem, ez nem tartozik a recepthez, nem is tettem be a hozzávalók közé, ez hagyománysértő egyénieskedés, de megengedtem magamnak. Egyébként finom lett vele.

 

 

 

A krumplit apróra kockáztam, hogy minél kevesebb űr legyen, és javuljon a helykihasználási mutatónk. Só, bors, pirospaprika, semmi flanc. Paprika persze bőviben, milyen magyar, amelyik spórol vele? Hát nem? Hát de!

 

 

Zöldpaprika logisztikai okokból apróra kockázva. Kellően nagy edényben lehet minden méretesebb is.

 

 

 

Tömör gyönyör a paradicsom, nem véletlen, hogy megegyezik a Mennyországra használt szavunkkal.

 

 

A Spar művek Szuper Szombat akciójában beújítottam egy Maggi ízvarázs szárított zöldség granulátumot, ami valamiféle modern Vegeta szerepre törekedhet.

 

2 Koppányi és egy tojás adja a liszttel a fedőréteget, ami biztosítja, hogy a tejfölünk ne száradjon ki és ne repedezzen szét a sütés végére, hanem egyfajta izgalmas bőrréteg jöjjön létre a tetején.

 

1 evőkanál liszttel és a tojással kikevertem a tejfölt és szépen befedtem vele a Művet!

 

 

Csodálatos zsemlemorzsa a tökéletes védelemért és a sima, feszes arcbőr érdekében!

 

 

 

2 óra fedővel, plusz fél óra fedő nélkül, hogy piruljon!

 

 

 

Oldalról sem kutya! 3/4-ét tudtam megenni, a többit a szabadságról hazatérő felső szomszédasszonyom kapta.

 

 

 

És a tányéron bikiniben is jól mutat:)

 

Jó étváááááááááááááááááágyat!

 

VISSZA TOVÁBB