Tárkonyos fejtett bab leves

 

 

A piacon járőröztem, amikor egy rámanős kofa néni apait - anyait beleadva igyekezett rábeszélni fejtettbab vásárlásra. Nem szeretem az erőszakos nyannyókat, csak azért sem veszek tőlük, de ez a néni még azon a határon ingott, ami még belefért a meggyőzés kategóriájába. Azzal érvelt, hogy lejár a szezonja, többé nem lesz, és igaz, hogy bevillant a fejembe, majd veszek mirelitet, de azért mégsem hagyott nyugodni a dolog.   Kötekedtem egy kicsit, hogy mást terveztem ebédre, meg hogy be kell még áztatni, de erősködött, hogy a fejtett babot nem kell, és hamar meg is fő, puha, omlós, olyan az íze, mint a gesztenyének.

 

Na ezzel vett le a lábamról, eszembe jutott, hogy az átkosban hallottam, babbal dúsították a gesztenyepürét, mert akkoriban a bab jóval olcsóbb volt. Ma már egy jó maréknyi fejtett babért, ami állítólag fél liter, ürtartalomra, nem súlyra árulják, 350-400 Ft-ot kérnek, még többel is találkoztam, csóváltam is a fejem. Sebaj, úgysem vihetem a vagyonomat a sírba magammal, hát költekezzünk, így lett a mai ebédem egy csodás fejtett bab leves.

Hagyma, olívaolajon, , majd fél óra után répa, olasz fülkagylótészta, és végül tejszín kis liszttel, és borssal, és tálaláskor kis balzsamecet. Pazar!

Hozzávalók:  Fél liter fejtett bab, 1 db sárgarépa, fél vöröshagyma, olívaolaj, Maggi ízvarázs, tárkony, oregánó, petrezselyem,  só, bors, 2 dl tejszín, 1 kiskanál liszt, balzsamecet, fülkagylótészta.

 

Olívaolajon pároltam meg a hagymát, olyan kevés kell hozzá, hogy nem csúfoskodom sima étolajjal, épüljön csak be az ízekbe, aromákba a főzés során. Rászórtam a fűszereket, a tárkony mágikus, valami eszméletlen jól harmonizál a babbal, a Maggi ízvarázs szárított zöldségei beváltak, és szép sárgás színt adnak a levesünknek, a borsot még nem tettem bele, az a végére marad. Felöntöttem vízzel, visszatettem a tűzre, és szépen megpucoltam a vadi új kerámiabetétes luxushámozómmal a répát. Egy fél órája főhetett a bab, már kezdett puhulni, de a közepe még kicsit kemény volt, akkor jöttem a répával, és az olasz fülkagylótésztával, hogy a babnak legyen társasága, ne hullassa könnyeit a lábos magányában.

 

Talán háromnegyed óra telt el, amikor beugrott a puha, omlós, gesztenye effektus, megkóstoltam egy szemet, és csodás élményben volt részem. Fogtam hát a Sparban akciósan 99 Ft-ért vett német 2 dl-s főzőtejszínt elkevertem egy icipici liszttel, hogy valamit sűrítsen a levesen, persze ne főzelékké, csak épp egy árnyalatnyit. Hozzáadtam a borsot is, összerottyantottam, és tálaláskor kapott egy kis Modenai balzsamecetet. Jót tesz a savanyúság a leveseknek, főleg nyáron kellemesebb, a tejszín pedig a lehető legselymesebb, krémesebb ízt biztosítja, amióta rászoktam, kevesebb tejfölt használok.

Könnyű, finom, mégis laktató egytálétel, aki nem bírja hús nélkül, tegyen bele gyulai kolbászt, el nem rontja, az biztos...

.

 

 Ha nem is a hámozók Rollycerollyce-a, de különleges darab, a kerámiabetét izgatott benne.

 

VISSZA TOVÁBB