Kína és Európa házassága

 

 

Bajban voltam a névadással. Az alapétel rántott sajt, lehetett volna kínai - magyar barátság a neve, de a rántott sajt, még ha a veszprémi vár alatt ettem is belőle, nem kifejezetten magyarosch étel. Nálunk is ismert, de én Franciaországhoz kötöm az eredetét, így aztán Kína és Európa házassága lett az újszülött neve a keresztelőn.

 

Untam már a húst egy kicsit, a lecsós dolgokból is elég volt, tegnap elalvás előtt elterveztem, hogy ma rántott sajtot eszem. Eddig minden rendben, de azt sem lehet mindig egyformán, ráadásul ha veszprémi vár gyöngye módra készítem el megint, akkor most itt ülnék, nézném a tenyeremet, és nem lenne miről írnom nektek. Egy volt gimis osztálytársnőm nemrégiben megírta, hogy szilvát párolt szegfűborssal citromlével és fokhagymát tett a végén hozzá. Meg is dicsértem, hogy milyen vagány, ügyesen, bátran párosítja az összetevőket, és elhatároztam, én is kipróbálom.

 

Kézenfekvő volt, hogy a rántott sajt mellé ez legyen a szósz, de nem bírtam a véremmel, előtört a kreátor belőlem, ezt kivettem, azt hozzátettem, végül csak a szilva és a fokhagyma maradt az eredeti receptből, de így legalább sajátomnak tudhatom, már amennyire a sajátja az embernek, ami ki tudja honnan belerepül a fejébe. Ugyanis amikor elkészültem, akkor jöttem rá, hogy ez eléggé hasonlít ahhoz a szószhoz, amit Uncle Bensék illatos kínai mártásként árusítanak, csak az enyém sokkal jobb. Öndicséret büdös, mondja a népnyelv, de ismertek már annyira, hogy szigorú vagyok magamhoz is, sok ételem sikerült már úgy, hogy csak nagy jóindulattal tudtam megenni. Ezeket nem hallgatom el előletek, csak éppen minek tegyem közzé, hogy Arany Viktor selejtet is, vagy félig sikerültet is tud gyártani.

Na lássunk is neki a főzésnek, mert nem bonyolult, ellenben rendkívül finom ez a mesés étek.

Hozzávalók: 3 db előpanírozott mélyhűtött rántani való camambert sajt, 5 db szilva, 1 db alma, 1 evőkanál mogyoróolaj, friss gyömbér aprítva, kínai ötfűszer keverék, 1 evőkanál szezámmag, 1 marék mandula, szójaszósz, 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál bor, vagy sherry,1 lime, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál étkezési keményítő, egy csésze B rizs, és olaj a sajt sütéséhez.   

Jól kezdődött minden. Odatettem egy kis vizet forrni, leforráztam vele a mandulákat, lefedtem egy kistányérral, és amíg a rizs főtt, nekiálltam szilvát magozni, 4 részre vágni, almát 4 részre, majd szeletekre vágni, és ezeket egy lábosba tettem. Megérdemelt volna ez a szósz egy wokot, de azt végig tartani kell, és nincs öt kezem, hogy közben még a sajtot is ki tudjam problémamentesen rántani, ezért most sima 24 féle nemesfémötvözetből készült talpú lábosban készült a szósz. Öntöttem rá mogyoró olajat, ötfűszerkeveréket, szezámmagot, felaprított friss  gyömbért, a barna cukrot, szójaszószt, egy gondolat fehér bort, sherry nincs most sajnos, és kislángon lefedve elkezdtem párolgatni.

A bor még nincs benne, de a fotó után belekerült!

 

 

Odatettem egy serpenyőben olajat, elővettem a mélyhűtőből a jó kis akciósan vett Lidl bácsi féle camambert sajtot, amiből kettő van egy zacskóban, nekem három db a mérték, így egyértelmű volt, hogy ma a szomszédasszony is finomat eszik. Nagyon kellemetlen és bosszantó, amikor a mélyhűtött termékre jégként rátapadt kicsapódó pára az olajban sercegni kezd és olajpermettel borítja a fél konyhát, rosszabb esetben a fél szakácsot, de szerencsére megúsztam, részben lekotortam a jeget, amennyire tudtam, részben nem volt még túl forró az olaj, amikor beletettem, jó volt az ütemérzékem, vagy, ami inkább elképzelhető, magasabb szférákból irányították botor lépteimet, esetlen mozdulataimat.

 

Gyorsan megkavartam a szószt, a cukor megolvadt, a gyümölcsök kissé összeestek a nagy élménytől, meg a melegtől, mivel elég szép levet eresztett, levettem a fedőt, hogy kicsit besűrűsödjön. 2 perc alatt megsült a  négy guriga camambert, egy erre célra vett főzőcsipesszel ügyesen megforgattam és kiszedegettem őket, félretettem egy edénybe hogy lecsöpögjön róluk az olaj, és kifacsartam a lime levét, beleöntöttem a szószba, a végén persze, hogy ne gyötrődjön sokáig a hőtől, hátha marad benne valami vitamin is, beleszórtam a megpucolt mandulát és a  fokhagymaszeleteket, és egy evőkanál étkezési keményítővel lágy zseléssé tettem a szósz állagát, ahogy azt kell.

Kiszedtem a szomszédasszony részét, majd az enyémet is, és csak annyit mondok a képek beszélnek, nem én!

 

 

VISSZA TOVÁBB