Toscanai cipó

 

 

 Valamelyik nap a Spektrumon volt egy film Toscanaról, hogy az ottani emberek bőségesen fűszereznek, Lorenzo Villoresitől kedvenc illatom a Spezie. Ez az előélete annak, hogy szombaton a piacon bóklásztam, és valami kenyeret kerestem, mert az utóbbi időkben kicsit mellőztem az itthoni kenyérsütést. Mindent meg tud szokni az ember, időnként bolti kenyeret is kell enni, hogy utána az itthoni finom legyen.

 

A piacon arra lettem figyelmes, hogy nyílt egy új pékes, ahol nagy sor állt, és ki volt írva, hogy minden kenyerünk kovász felhasználásával készül. Hú, na mondom, erre már régóta fenem a fogam, állunk csak be hamar a sorba.  A fogadott Hugikám küldött nekem csomagban házi kovászt, de az úton talán megbuggyant, próbáltam netes recept alapján magam is előállítani, az még kevésbé volt bizalomgerjesztő, így aztán elhalt a lelkesedésem, de az érdeklődés megmaradt.

 

Amikor sorra kerültem, hirtelen azt sem tudtam, mit kérjek, annyi új terméket láttam, többek között északi rozsos cipót, toscanai paradicsomos kenyérkét, és valami magvas zsemle szerűséget. Két 250 gr-is cipó, meg egy magvas zsemle 850 Ft volt, hát jól megmérik az árát, finom is volt mindegyik, mint az álom, de úgy gondoltam az én nyugdíjas pénztárcámnak ez egy kicsit sok, és majd szépen megvalósítom magam házilagos kivitelezésben.

A neten nem találtam receptet a toscanai paradicsomoshoz, pedig az izgatott a legjobban, így aztán fogtam magam, eleresztettem a fantáziám, és összeállítottam a saját kis Toscanai világomat, és nekiálltam kenyeret sütni.

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1/2 csg élesztő, 2 paradicsom, 1/2 vöröshagyma, 10-15 szem olajbogyó, rozmaring, zsálya, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, olívaolaj és só.

 

A két paradicsomot forró vízbe mártottam egy fél percre, így könnyen le tudtam szedni a héjukat. A kelesztőedényben szétpréseltem őket a krumplinyomóval, majd rászórtam a fűszereket és megkapták az olívaolajat és a hagymát is a felszeletelt olajbogyódarabokkal. Rászórtam a lisztet, összegyúrtam volna, de kívánt egy kis vizet még, a paradicsom nem eresztett elég levet, így aztán szépen megdagasztottam, otthagytam kelni, és amint beléptem a szobába, felhívott egy kedves volt gimis osztálytársnőm.

Olyan jól eldumcsiztunk, hogy a tészta szépen megkelt és 4 cipócskát adott ki magából.

 

 

 

Kis vízzel megkentem a tetejüket, hogy megpiruljon, ne legyen lisztes.

 

 

 

Szentháromság kenyér színe alatt

 

 

 

Hármat szétosztottam a szomszédoknak, már szimatoltak, azt hitték pizzát sütök, majd holnap sütök még magamnak. Belül is jól néz ki, és puha, omlós, finom. Jut eszembe Sikér márkájú liszttel sütöttem. 

 

 

 

A piacon kapható változat

 

 

 

Felvágva

 

 

 

Sikerült házi kovászt készítenem, azzal még finomabb lett!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB