Nyárvági lecsó

 

 

Az   árcédulák jelzik, hogy itt a lecsó főszezonja, hisz a Tesco már 2 kg zöldpaprikát ad 199 Ft-ért, paradicsommal is Dunát lehet rekeszteni, a főzőhagyma sem olyan drága már, a cukkiniket, patisszonokat bőszen ajándékozzák egymásnak az emberek, nem úgy mint nyár elején, amikor még minden primőr és mindenki ki van éhezve valami zöldségre.

 

Bátran költöm a pénzt drága finomságokra, de ennek az ára, hogy időnként spórolni is kell. A "B" rizs megint 199 Ft a Lidlben, a zöldpaprika 129 Ft/kg, ráadásul szép tűzpiros, sőt bordós, vérszínű darabok is vannak közte, a húsos paradicsom is olcsó, kaptam ajándékba cukkinit és patisszont, öklömnyi főzőhagymákból tankoltam be, és a mélyhűtőmben lapul egy adag oldalas, amelyik már szeretné betölteni rendeltetését.

Ebből már ki is találhattátok az egész leírást is, mert bizony most nem cifrázok semmit, a lecsó nemesen egyszerű étel, csak elrontani lehetne, ha són és pirospaprikán kívül bármi fűszert tennék bele

Hozzávalók: 1/2 kg zöldpaprika, 1/2 kg paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 patisszon, 2 db oldalas, rizs, só, pirospaprika, zsiradék hagymapároláshoz.

 

A hagymát felaprítom, és némi zsiradékon megpárolom. Nem kell sok, mert az oldalas is kiadja a zsírját lehet már a hagymával együtt egy kicsit párolgatni, majd a tűzről félrehúzva megpaprikázni. Paradicsom, zöldpaprika, patisszon pucolás aprítás, kis víz mehet alá, hogy elkezdjenek levet adni a zöldségek, és ne kapjon oda, és kislángon szépen hagyjuk egy órát rotyogni az oldalas miatt. Gyönyörű levet enged minden zöldség, a sóról se feledkezzünk el, és az utolsó negyedórában egy szűk pohárnyi rizzsel sűrítsük be étkünket. Sokan félnek a zsíros húsoktól pedig nem szabad, az oldalas kiadja  zsírját, de ettől az étel laktatóbbá válik, és hamarabb jóllakik az ember, míg a zsírtalan, lightosnak készülő csodákból meg kvantumokat vág be az ember és a végén még mindig éhesnek érzi magát.

Egyetek, főzzetek bátran, tékozoljátok a paradicsomot, paprikát, ameddig lehet, mert eljön majd megint az a nap, hogy 699, vagy még több áll a paradicsom meg a zöldpaprika alatt, és akkor nem fogtok lecsót főzni!

Jó étvágyat!

 

 

VISSZA TOVÁBB