Nesze neked!

 

Tágra nyílt szemmel néztem a piaci baromfibolt pultján álló zacskó „kakashere” feliratára. Az eladó hölgy elkapta tekintetemet, viccelődtünk a témáról, hisz a kakashere és kakastaréj közismert afrodiziákum (férfiasság növelő szer) és így született egyik kedvenc ételem, amit Ottó barátom pukkadásig szokott magába tömni.

Hozzávalók: 15-20 dkg kakashere, olaj, 25-30 dkg  savanyú káposzta, 1 kisebb fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi Garam Massala  (Ázsia diszkont Vámház téri csarnok alagsor), 1 késhegynyi őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt koriander, 1 késhegynyi őrölt kömény, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt kurkuma, 1 késhegynyi Madras (csípős) curry (Ázsia diszkont), 1 db chilipaprika eldörzsölve (utána gyorsan mossunk alaposan kezet, mert szembe, vagy más érzékeny helyre nyúlva galibát okoz) , szójaszósz, osztrigaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő (Dr Oetker Gustin), 1,5 dl fehér bor, 1 csésze köles (bioboltban kapható)

Kb. 2 evőkanálnyi olajat öntünk a vok[1]-ba és felhevítjük, majd az apróra vágott kakasheréket beledobjuk. Éles késsel óvatosan szeleteljük a heréket és ne gondoljunk arra (férfiak) hogy mennyire emlékeztet a sajátunkra, mert én így tettem és egész kellemetlen érzés. Amikor kezdenek átsülni, dinsztelődni, (mert közben levet is eresztenek) öntsünk rá egy jó adag szójaszószt kedvünk szerint. Ha ezzel megvagyunk, már folytathatjuk is a savanyú káposztával, mert a heréknek magas hőfokon nem kell sok idő. Apránként markolásszuk ki a zacskóból a savanyúkáposztát, mert ha egyben veszünk ki egy negyedkilós csomót, estig túrhatjuk a fakanállal, míg szétesik és normálisan elkeveredik a heredarabocskákkal. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a savanyúkáposztának erőteljes méregtelenítő hatása van, nagyobbik fiam múltkor az asztal mellől pattant fel és rohant a bal kettes helyiségbe. No, vissza a főzéshez, el menjen az étvágyunk, a savkápérzékenység egyénenként változó!

A fűszereknél figyeljük meg, hogy kizárólag barna és barna színárnyalatú fűszerek kerülnek az ételbe, mert ezek harmonizálnak egymással ebben a kompozícióban. Ha a káposztát is átdinszteltük gyorsan, akkor kis lángra tesszük a vokot, és az érkezési keményítőt összekeverjük a fehérborral, majd felöntjük vele az ételt, és addig melegítjük, míg a keményítő és a bor kocsonyás kötőanyaggá nem válik. A végszó előtt 5-8 perccel tegyük oda a kölest pontosan 2 szeres mennyiségű vízbe. (1 csésze köles, 2 csésze víz). Tudni kell, hogy a köles Kínában a szegény ember rizse, nálunk azonban drága biotáplálék, ami csak bioboltokban kapható. Vegyük a legolcsóbbat, úgyis egyformán „bio” mind, a köles az íze miatt kell ebbe a fenséges ételbe. A kölesről pillanatok alatt elfő a víz, hamar megduzzad, és félretehetjük a fedő alatt párolódni, majd ha közben a vokban minden készen áll, ráöntjük a savanyúkáposztás kakasherére, összekeverjük, és pálcikával, boldogan cuppogtatva elfogyasztjuk.

Zöld tea, vagy jázmin tea is iható hozzá, de vétek lenne bor nélkül maradni. Ehhez az ételhez Tokaji száraz szamorodnit, vagy Tokaji hárslevelűt innék.


[1] Távol keleti félgömb alakú 32 cm átmérőjű nyeles sütőedény, beszerzés Vámház téri csarnok Ár: 2002 januárjában 2.800 Ft

 

VISSZA TOVÁBB