Fűszeres csülökpörkölt

 

 

Így korrekt, beleírtam az elnevezésébe, és ezzel kifogtam a kritikusok vitorlájából a szelet, akik háborogva olvasnák a fűszerek listáját. A csülök bőségesen tartalmaz cubákos, zsíros részeket, a bőrből is sok minden kioldódik, és az emésztést elő kell segíteni, ezért én a csülökpörköltet jól megfűszerezem. Nincs nagy eltérés a körömpörkölthöz képest, gondolkodtam is, hogy megérdemel-e külön posztot ez az étel, de jöjjön, aminek jönnie kell!

 

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott csülök, 3 vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 paradicsom passata, 2-3 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál zsiradék, 1 pohár tarhonya, vegeta, pirospaprika, csípős paprika, őrölt kömény, őrölt koriander, szárított zöldség, mezei zsurló, őrölt lestyángyökér, őrölt zsálya, kakukkfű, rozmaring, oregánó, őrölt babérlevél, majoránna, zellerlevél.

 

Hagymapucolással, aprítással és könnyekkel, orfúvással kezdünk.

 

 

Amíg a hagyma párolódik, kikészítjük a fűszereket. Középen vegeta, majd a pirospaprika, és onnan az óramutató járásával megegyezően csípős paprika, őrölt kömény, őrölt koriander, szárított zöldség, mezei zsurló, őrölt lestyángyökér, őrölt zsálya, kakukkfű, rozmaring, oregánó, őrölt babérlevél, és innen egy belső sorban visszafelé majoránna és zellerlevél.

 

 

 

A bor elhagyhatatlan, nem alázzuk meg vízzel a csülökpörköltet, passata, és azért az íz miatt kell egy paradicsom, meg egy zöldpaprika is bele. Nekem a Castelli Romani a Lidlből fröccsbornak és főzéshez jól bevált. Egyetlen hátrány a 2 literes üveg, ami nehezen fér a hűtő ajtajába, és 2 liter nálam lassan fogy el. De nyáron, meg ha vendégek is vannak azért csak elkopik idővel.

 

 

 

Előmászott a felaprított csülök is a hűtőből.

 

Szerencsésebb a friss, de amikor én bevásárolok Anitával, úgy elfáradok, hogy nincs kedvem nagy főzéshez. A dinsztelt hagymára ráöntöttem a fűszereket, elkevertem, majd a passata és a bor következett, és ebbe ugrott fejest a csülök pajti a paradicsommal, zöldpaprikával. A tűzön hamar elkezdett olvadozni, fakanállal szétválasztottam darabjait, majd leülepedett és főtt a maga csendességében jó két óra hosszat.

 

Aki vajpuhán szereti, két és fél órát főzze kislángon lefedve. Az utolsó negyed órában fogunk egy pohár tarhonyát, kacszsíron megpirítjuk, ezt semmilyen körülmény között nem szabad elmulasztani az íze miatt. Amikor már barnulnak a kis sörétszemek, két pohár vízzel felöntjük és hozzáadunk egy kis vegetát. Eszméletlen finom tarhonyánk lesz, egyébként a Spar Budget csúcsmárkát használom, nekem bevált, és 1 kg csak 200 pengő.

A tarhonya is kap zsírt, a csülök sem igazán diétás, ezért kell bele a fűszer, de ha csak minden másodikat teszitek bele, akkor sem omlik rátok az ég. Ezek a girbegurba húsdarabok a sok kis apró tarhonyával valami eszméletlen jól néznek ki, az ízükről nem is beszélve. Egy ilyen vacsora után nem kell nassolni, az biztos!

 

 

VISSZA TOVÁBB