Vaddisznóragu krumplisfánkkal

 

 

Már szerepelt egy vadragu a receptek között, Anitával készítettünk szarvast, de már rég elfelejtettem az akkori kompozíciót. Ildi ösztökélt mindig, hogy írjam le a jól sikerült ételek receptjeit, de mindig azt mondtam, minek Cica, úgyis kitalálok egy másikat. Ez a jó szokásom azóta is megmaradt, most is elfelejtem a recepteket, de most veszem a fáradságot és frissiben jegyzeteket készítek, legalábbis a fűszereket felírom egy cédulára, és amikor időm, meg kedvem, leülök a számítógéphez Hasbanhat-ot írni.

 

Nem, mintha nem lenne millió jó recept a neten, a Hasbanhat inkább csak arra jó, hogy olvasgatás közben ráérezzetek az inspiratív főzés, a kreativitás ízére, és ne receptkönyvekből dolgozzatok.  Nagyobbik fiam, aptya fia, dicséret érte, múltkor felhívott, hogy az Intersparben 1.000 Ft/kg áron vaddisznóragu van, és hogy az megéri-e. Mondtam neki, fiam, azonnal csapj le rá, Anitával az Auchanban 2.480-ért láttuk kb. ez a szokásos ára.

Viki pénteken egy udvarias emailben megkérdezte, van-e kedvem szombaton náluk főzicskézni segíteni, természetesen igent mondtam, és a junior apai felügyelet, vagy inkább tanácsadás mellett alkotott, miközben párja fürge szökellések közepette porszívózott és takarította a lakás konyhán kívüli részeit, amit mi férfiak elfoglaltunk. Külön dicséret, hogy szívszorongva, de megengedte, hogy a vadi új Teflon serpenyőben főzzünk, amit valami kuponokkal vettek 14.000 Ft "csak" 7.000 Ft-ért. 

 

Hozzávalók: 1 kg vaddisznóragu, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olaj, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál barna cukor (vagy nádmelaszos cukor, vagy nádcukor),  őrölt édeskömény, őrölt kömény, őrölt ánizs, őrölt csillagánizs, őrölt gyömbér (persze ha van friss, az jobb) őrölt szegfűbors, őrölt szegfűszeg, őrölt borókabogyó, őrölt tarkabors, őrölt szerecsendió, majoránna, bazsalikom, só, 3,5 dl fehérbor, 2 szál répa, 2 narancs, 1/2 citrom, 5-6 szem szilva, 2 dl főzőtejszín, 4 db burgonya, liszt, tojás, elszántság egy komoly kaja főzéséhez. 

 

Ehhez bizony fel kell kötni a gatyamadzagot! Persze könnyen beszélek, mert én csak leültem a fiaméknál, dirigáltam, hogy mikor mit és hogyan, igaz a felelősség is rajtam volt a végeredményért. Felaprítjuk a két vöröshagymát és megpároljuk. Mivel tejszínt kap a végén, és gyümölcsös, itt nem illett volna hozzá a kacsazsír, mi egyébként a hagymával kiváló indítója lehetett volna vajat és olajat kapott, de kaphatott volna olívát is, ha úgy tartja kedvünk. Barna cukrot az Auchan áruházban vettem 370 ft/0,5 kg áron, ami még az olcsóbbak közül való, volt 425 Ft/0,35 kg is, ha nincs, jó ám a fehér sima cukor is, a lényeg, hogy a hagymán és olajon megkaramellizálódjon.

 

Ha ez bekövetkezett, jöhetnek a fűszerek a bors kivételével. Írás közben vettem észre, hogy már írtam egy vaddisznóragu receptet is, de más stílusban, mint ezt, és lehetne írni még 17 félét, a kettő összetevői között szabad az átjárás, a lehetséges variációk száma a végtelennel konvergál. Tehát megkapta a fűszereket a hagymás, cukros alap, most belekeverjük a vadhúst. A raguhúst aprítva árulják, de elég nagy darabok, érdemes kisebbre vágni, azonban a cubákos, zsíros részeket vétek eltávolítani belőle, azt csak nagyon finnyások tegyék, és ne nagyon meséljenek másnak róla.

 

Múltkori látogatásomról, jó 3-4 hónappal előttről maradt Vikinek egy fél üveg félédes muskotályos bora a hűtőben, megszagoltam, nem buggyant meg, azzal öntöttük fel a húst, visszatettük a tűzre, és máris kiadtam a feladatot neki, hogy hámozzon répát, és kislyukú reszelőn kínlódja át szépen. A répa nagyon jól mutat a szemnek is, édeskés, emiatt is jó a raguba, és a végén szétfőve pépesíti a ragut, ezért kell kislyukún reszelni.

 

Megvolt ez is, tovább dolgoztattam a "gyereket" odatette a krumplit főni, majd feltűnt pár szem szilva, ezért azt is belekombináltuk felaprítva a kompozícióba. Őszibarackra akart rábeszélni, de hajthatatlan voltam, mintha két lábon járó Szaturnusz princípium lennék. Lassan megfőtt a krumpli, kapott egy hideg vizes sokkot, majd Viki egyik kezéből a másikba dobálva meghámozta az újraforrósodó krumplikat és máris lehetett a már elmosogatott kislyukú reszelő elővenni, mert kiderült, nincs krumplinyomó a háztartásukban. Utólag ez áldásnak bizonyult, mert a reszelt krumplival finomabb a krumplisfánk.

 

A reszelt krumplira ráütöttünk két tojást, rászórtunk egy csomag sütőport, pici sót és kapott annyi lisztet, amennyit felvett. Szoktam néha borsot és szerecsendiót is a krumplisfánkba tenni, préselt fokhagyma sem idegen tőle, de most a felesleges cifrangot mellőztem, elég cizellált maga a ragu, nem kell agyonvariálni a dolgot, mert jóból is megárt a sok. Például 10 hölgy lenne egyszerre szerelmes belém, ostromolnának, és főne a fejem, hogy melyiket válasszam, egy bőven elég lenne, de ő aztán olyan legyen, akivel együtt lángolunk.

 

A kész fánktésztát kicsit nem árt pihentetni, a fennmaradó időben lehet mosogatni, rendet rakni, és amikor már jó másfél óra eltelt, sort kerítettünk a narancsokra is. Viki ügyesen préselte ki mindkettőt, és a húsát is kikaparta, hogy semmi se menjen veszendőbe, az is jó volt tömöríteni, pépesíteni a ragut.

 

A fánktészta kipihente magát egy serpenyőben olajat hevítettem, és Viki lapogatta a fánkokat a belisztezett gyúródeszkán, én meg ügyeskedtem, hogy a megfelelő hőmérsékleten legyen az olaj, ne túl forrón, de ne is langyosan, a fánkok legyenek szép őzbarnák, se nem sápadtak, se nem feketések a karbon korszakot idézve.

 

Megsültek az aranyos fánkocskák, megkapta a ragu a fél citromot, a tarkaborsot, és a gyönyörű fehér csíkban ráfolyó, majd a raguban eloszló főzőtejszínt, amitől a ragu picit világosabb színt is kapott. Hát gyerekek, ez a kaja a földi mennyország, ha sikerül így elkapni a lépést, ahogy nekünk. 2 órát főtt a vad, mert Viki párjának évfolyamtalálkozója volt, még 20 perc tette volna a húst vajpuhává, de akkor már talán nem is bírtuk volna el földi testben azt az élvezetet, így volt jó, ahogyan lett.

A mű, a teflon szuperserpenyőben.

 

 

A fánkocskák praktikus szalvétafészekben, ami felfogja az olajat.

 

És az elmaradhatatlan szőlőszemek. Jóétvágyat!

 

 

Pár héttel később Anitával is nekiláttunk ragut főzni. Mivel nemrég elrontotta a gyomrát, azt kérte, hogy ne krumplis fánkkal, hanem héjában főtt krumplival együk, lehagytam a tejszínt is, és módosítottam a receptúrán, de ez is csak egy megoldás, a lehetőségek korlátlanok!

 

Hozzávalók1 kg vaddisznóragu, 1 evőkanál vaj,  1 vöröshagyma, 1 lilahagyma, 2 evőkanál barna cukor (vagy nádmelaszos cukor, vagy nádcukor),  őrölt édeskömény,  őrölt ánizs,  friss gyömbér, őrölt szegfűbors, őrölt szegfűszeg, őrölt borókabogyó, őrölt tarkabors, őrölt szerecsendió, őrölt koriander, hibiszkuszvirág, narancslevél, tárkony, menta, citromfű, vegeta, 5 dl fehérbor, 2 szál répa, 2 narancs, 1/2 citrom, 5-6 szem szilva, 2 kanál áfonyalekvár, Modenai balzsamecetkrém, 3-4 burgonya. 

 

Kapkodtunk, mert éhesek is voltunk, Anitának Lottiért kellett menni a bölcsödébe, nem lett túl szép a fotó, de az íze az ott volt nagyon!

 

 

 

Anitával megint alkottunk, de most külön recept nélkül, csak ahogy jött.

 

 

 

És íme Anita

 

 

 

VISSZA TOVÁBB