Tshoak - oash chutney

 

 

Azaz magyarosan csókos csatni. A chutney, csatni indiai fűszeres, ecetes gyümölcs-zöldséglekvár féle. Azért csókos, mert ha az utóbbi tíz év Miss World Hungary szépségkirálynői megkóstolnák, mind csókot adna érte, olyan pikáns, és finom.

 

Amikor még nem teljesedett ki ennyire a gasztronómiai tehetségem, és kommersz ételeken éltem, cégvezetőként kikeveredtem Angliába a kilencvenes évek elején egy hivatalos kiküldetésre. A tárgyalások végetértek, asszisztensnőmmel a Heathrow-n bolyongtunk, becsekkoltunk, és a maradék fontokból szuveníreket vásároltunk a vámmentes boltban. Életem nagy élménye volt gyerekkoromban, amikor igazi angol narancsjamet ettem, ezért azt volt a kitűzött célom, de nagyon sokan álltak egy kupacban, és ahogy az lenni szokott, azt hittem, én vagyok a Jani, felfedeztem egy másik polcot, ahol alig voltak, és onnan választottam sebtiben két-három üveg igazi angol jamet. 

 

Senki sem szeret várni, a postán mindenki hülyének nézi a többieket, azt hiszi, ők csak viccből állnak a hosszú sorba, vagy nagyon buták, de majd ő a rövid végére hamar odacsapódik. Ennek mindig csalódás a vége. Én is csalódtam, mert jam helyett chutney-t vettem, ami hasonló befőttes üvegben volt. Gyermekeim fura arcot vágtak, én azt mondtam, ki nem dobom a drága portékát, eszegettem, de nem tudtam mihez való, milyennek kell az ízének lenni,   és egy erőtlen kínlódás lett az ismerkedés vége.

 

Most már, hogy az ínyem és az ízlelőbimbóim kifinomultak, tudom, hogy a chutney tág fogalom, nagyon sokféle gyümölcsből és zöldségből készíthető, alap a cukor, az ecet, a fűszerek kesernyéssége, csípőssége és egy pici só, hogy a 4 alapíz mind szerepeljen benne.

 

Anitáék kertjében finom nyári alma terem, kaptam belőle egy szatyorral, a srég szembe szomszédasszony hozott 3 birsalmát, friss mentát, friss kakukkfüvet, a hűtőben szilvák lapultak, pár napja lime-ot vettem a Tescoban, mert elfogadható volt az 59 Ft/db ár, szerdán Anitával a gombákon kívül egy adag szezonvégi utolsó  koktélparadicsomot is vettünk a piacon, kedvem is volt kísérletezni, így aztán minden adott volt a csókos csatni készítéséhez. Időpontot hölgyeknek az aranyviktor@gmail.com mailcímen lehet a kóstolásra egyeztetni .

 

Hozzávalók: 5-6 db nyári alma, 2 db birsalma, 2 db Alexander körte, 8 szem szilva, 1 db lila hagyma, 2 db zöldpaprika, 8 gerezd fokhagyma, 6-8 koktélparadicsom, 1 lime, 2,5 dl borecet, vagy almaecet, 1,5 dl vörösbor, 25 dkg kristálycukor, 3 evőkanál kókuszreszelék, 2 kiskanál kínai ötfűszerkeverék, 2 kiskanál indiai ötfűszerkeverék, 1 kiskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál chili,  1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, friss kakukkfű módjával, friss menta, citromfű, pici só.

 

A legelső lépés a cukrot a lábosba tenni és ügyesen megkaramellizálni. Kislángon holt unalmas, nagy lángon hamar füstölni kezd, nagy lángon kell indítani, de mellette kell maradni, és az első jelre kislángra tenni, vagy levenni a tűzről, nehogy odaégjen. Ha szépen megbarnult, akkor már a nagy lángot el is felejthetjük, a chutney lényege, hogy kb 2 órán keresztül nagyon kis lángon, nagyon lassú tűzön főzzük, adott esetben tegyünk platnit a lábos alá, hogy a gyümölcs és zöldségdarabok ne essenek szét benne. Ettől nem lekvár a chutney, hanem lekvárszerűség, de önálló egyéniséggel, amit a fűszerek az ecet és a só ad neki.

 

Az ecet a tartósítást szolgálja, hűtőben jó ideig eláll a csatni, váltsunk egy kicsit, most magyarosan írom, a só a többi ízt hozza ki jobban, a kakukkfű kesernyéssége kell, hogy minden fő íz irány benne legyen, a chili szintúgy. Köretnek is jó, de tömény, hidegen magában is fogyasztható, de lehet szószként főzni is benne. Most jut eszembe, onnan kaptam az ötletet, hogy a Paprika tv-ben egy termetes néger asszonyság Dél-Afrikában birkamájat készített chutney felhasználásával.

 

A forró cukorra dobálhatjuk közvetlenül a hüvelykujjvég méretűre felaprított gyümölcseinket, zöldségeinket, azok is eresztenek levet, de adjuk hozzá a 2,5 dl borecetet, ami 5-6 %-os. Ha sima ételecetet teszünk bele, akkor felezzük a mennyiséget, mert 10%-ból 2,5 dl nagyon savanyú lesz! Az indiai ötfűszerkeverékem házi, van benne mustármag, édesköménymag, barna mustármag, fekete köménymag, sima köménymag, mert házilag olcsóbb, mint a kész keverék.

 

A bor az menet közben jutott eszembe, a lime is, a fokhagyma be volt tervezve már előző este, amikor fejben elkezdtem főzni a csókos csatnimat.  Mivel azt tűztük ki célul, hogy egészben maradnak a gyümölcsök az elején még óvatosan megkeverhetjük, de később már hagyni kell, hogy szépen magába roskadjon, esetleg a lábost megpörgetjük, megrázzuk óvatosan.

 

Bizony jó két és fél, két és háromnegyed óra eltelt, mire kész lett a chutney, de megérte. Kis rizst főztem, kisütöttem hozzá két tengeri halszeletet, felhívtam a felső szomszédasszonyomat, hogy bevállal-e egy bátorságpróbát, bevállalta, így aztán ketten tudtuk meg ma este, hogy milyen a földi mennyország. Valami eszméletlen finom lett, biztos ihletett állapotban főztem, persze jó részét elteszem a hűtőben befőttesüvegbe, Anita is kap holnap, kisebbik fiam is felugrik valamiért, neki is adok  majd, szóval nem fog rámszáradni, az biztos. Nem számoltam össze a hozzávalókat, de az Uncle Bens maláj szilvás szósza 599 Ft és kb. tíz olyan üvegnyi lett a csatnim, ha rá is költöttem mondjuk 1.000 Ft-ot, 4.990-et frissiben megspóroltam, arról nem is beszélve, hogy az övékben van tartósító és a fűszerezése uniformizált, míg én sosem fűszerezek kétszer egyformán.

 

A végén úgy láttam, hogy kíván egy kis étkezési keményítőt, ez nem autentikus chutney hozzávaló, de sebaj, egy púpos evőkanálnyit elkevertem egy kis hideg vízzel, és szépen besűrítettem vele a művet. Feltétlenül próbáljátok ki, jó csirkemellhez, sült combhoz, rántott sajthoz, sült zöldséghez, de sertéshúshoz is, még májat is el lehet készíteni vele, sokoldalú étel, és persze bontakoztassátok ki a kreativitásotokat, mehet bele rum is, vagy konyak, mazsola, datolya, és bármiféle ehető gyümölcs. 

 

Egész az elején 10 perc főzés után

 

 

Jaj de guszta!

 

 

 

Jó egy óra főzés után

 

 

 

Közelebbről

 

 

 

Érzed az illatát?

 

 

 

A gyümölcsdarabok majd 3 óra kíméletes főzés után kicsit megroskadva, de egyben.

 

 

 

Tálalva!

 

 

 

Persze nem volt nyugtom, kipróbáltam egy újabb kreációt pár hét múlva maharadzsa chutney elnevezéssel.

Indiai ötfűszerkeverék (mustármag, édeskömény, fekete mustármag, fekete köménymag, görögszénamag) szezámmag, őrölt kardamom, curry keverék, kurkuma, curry levél, narancsvirágszirom, kókuszreszelék.

 

 

 

Nyári alma, körte, birsalma, sütőtök, paradicsom, zöldpaprika, vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, lime, gyömbér, csípős paprika, só, borecet és cukor doszt.

 

 

 

Fél óra után

 

 

 

Ezt vittem a hatodikra kóstolónak

 

 

 

Ezt pedig beküldtem a szervezetbe

 

 

 

Újabb kalandra vágytam, ezért elkészült a sármos chutney. Azért sármos, mert rádöbbentem, ahogy múlnak az évek, egyre sármosabb vagyok.

 

Piros alma (a Lidlben 2 kg került 179 Ft-ba) , zöld alma, mangó (129 Ft/db a  Lidlben), fehér hagyma, lila hagyma, fokhagyma, lime, citrom, friss gyömbér, bogyiszlói paprika, paradicsom, édesköménygumó (Lidl 399 Ft/kg), vöröskáposzta, zöldpaprika, kaliforniai paprika.

 

 

 

Indiai ötfűszer magkeverék, szezámmag, tarkabors, őrölt szegfűszeg, menta, pici só, kristálycukor, malátaecet.

 

 

 

4 óra kellett neki, hogy besűrűsödjön, de nagyon fincsi lett!

 

 

 

És íme, filmen is megtekinthető a chutney készítés

 

 

 

 

Őszi chutney

 

 

 

Jemeni fekete rizs, grillezett görög sajt, és indiai chutney

 

 

VISSZA TOVÁBB