Nordic carbonara

 

 

Anitával betértünk a Lidl művekbe angol hét kapcsán fish&chips-et, malátaecetet, gyömbéres narancslekvárt, vajas kekszet, hagyományos angol gyarmatárút venni, és felfigyeltem magamra, hogy vele egész másképp vásárolok a Lidlben, mint egyedül. Ő egész más dolgokat vett észre, mint én, így aztán a polcböngészés közben megakadt  a szemem egy csomag szépséges füstölt lazacszeleten, ami 10 dkg 349-ért szolidnak mondható. Még egy régebbi akcióból volt szarvasgombás spagettim, ott hevert szegény a polcon tavasszal, a kutya sem akarta megvenni, mert nem ismerték. Tejszínem is volt, a fokhagyma hegyekben áll a hűtőmben, ebből egy csodálatos carbonaranak kell készülni, így döntöttem.

 

Szépen kitakarítottam a lakást, összedobtam egy püspökkenyeret, holnap nem cornflakes lesz tejjel, hanem püspökkenyér tejeskávéval. Miután a jövőmről gondoskodtam, visszatértem a mindenható jelenbe, és nekiálltam az én kis nordic carbonaramnak.

 

Hozzávalók:  10 dkg füstölt lazacfilé, 25 dkg spagetti (jó, ha szarvasgombás) 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín, őrölt parmezánsajt, amennyit nem sajnálunk, egy kis trappistasajt pótlásnak, fehérbors, fokhagyma, só. 

 

A lazac csomagolásának alján egy praktikus lap volt, amin szépen felkockáztam a lazacot, és betettem a serpenyőbe a tejszínnel, sajtokkal, felaprított fokhagymával és a fehérborssal. Odatettem sós vízben a spagettit főni, míg főtt felszaladtam a hatodikra, vittem az ott lakó lányoknak egy kis püspökkenyeret kóstolóba. Kislángon alágyújtottam a serpenyőnek, hogy  sajtok megolvadjanak a lazac puhuljon, és a tejszín besűrűsödjön. 3 perc elég volt neki bőven, addigra a tészta is megfőtt, kiszedtem egy jénaiba, ráöntöttem a szószt és a még forró sütőbe betettem 10 percre, míg a híradó előzetesét mondták, és feltekertem a gázt, hogy hamar meg is piruljon egy kicsit, mert azt szereti a szervezetem.

 

Mit ne mondjak gyerekek, csodás vacsora volt, nem kell mindig fűszerköltemények ódáiba keveredni, só és bors, fokhagyma, maga a lazac íze, a szarvasgomba is átütött haloványan, kívánom soha ne egyetek rosszabbat, csak jobbat, már ha van, mert ez pazar volt. Belekerült vagy 800 froncsiba szerény számításaim szerint, de tegnapelőtt úgyis csak sültkrumplit ettem, ma meg kirúgtam a hámból.

Smaklig måltid, ahogy nálunk Svédországban mondják, vagy bon appetito, ki hogyan szereti.

 

Olvadozik a sajt, csorog a nyálam.

 

 

Ecco... se här, íme!

 

 

 

Vérré válik rögtön, olyan finom!

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB