Hogyan tárgyaljak a kiadóval?

 

Erre csak annyit tudok mondani, mindig a helyzethez illően. Kezdő, amatőr író, és kiadó között komoly helyzeti előny van, méghozzá a kiadó javára. Az erőviszonyok valóságos helyzeten alapulnak, hiszen egy kezdő író művét kiadni anyagi kockázatot jelent a kiadónak, ezért a kiadó ezt a szerződés feltételei között érvényesíteni igyekszik.

A szerződés azonban kölcsönös egyezségen alapul, az írónak van joga emelt fővel elutasítani, és más kiadóhoz fordulni, vagy hoppon maradni, illetve elfogadni a kezdetben előnytelennek tűnő feltételeket, és reménykedni, hogy az erőviszonyok változtával majd azok is módosulnak.

Ha egy kiadó egy mű saját költségén történő megjelenítésére vállalkozik, szokásos bizonyos időtartamra (néhány évre) kizárólagos jogot kikötni a kiadásra. A kiadó általában maga végzi a kézirat könyvvé alakítását így a külső megjelenéshez kapcsolódó szerzői jogok általában a kiadót illetik.

Szerzői honoráriumként az áfamentes bolti ár 4-10%-a jut a szerzőnek, de az is előfordult már, hogy pár tucat tiszteletpéldány volt a honorárium. Létezik egy összegben történő megállapodás, melynek fejében a szerző minden további jogáról lemond a művel kapcsolatban, ellenben előre és egy összegben megkapja, amit kialkudott. 

Ki lehet kötni, (ha sikerül) hogy a szerzőnek beleszólása van a könyv külső megjelenítésébe és az ár kialakításába. A kiadó kiköthet további művekre elővételi jogot.

Célszerű a szerződést jól átgondolni, mert sok apró részletben van az ördög elrejtve, ami akkor válhat jelentőségteljessé, amikor valamin vita van a felek között.

Példa egy 260 oldalas  könyv 3000 pld-ban történő kiadásának kalkulációjára.

 

Nyomdaköltség  1.200.000 Ft 400 Ft/db
Lektorálás 100.000 Ft 33 Ft/db
Borító grafika + tördelés 100.000 Ft 33 Ft/db
Szerzői honorárium 7% 271.000 Ft 91 Ft/db
Kiadói marge 274 Ft/db
Kiadó átadási ára 831 Ft/db
Nagyker árrés 10-12% 100 Ft/db
Nagyker átadási ár 931 Ft/db
Kisker árrés 40% 372 Ft/db
Fogyasztói ár áfa nélkül 1303 Ft/db
ÁFA 15% 196 Ft/db
Fogyasztói ár 1498 Ft/db

 

A kereskedelemnek kialakultak a haszonkulcsai, a legtöbb nagykereskedő és kiskereskedő a kiadóra hárítja a kockázatot, tehát csak bizományba vesznek át könyvet, és utólag, eladás után fizetnek. Így az egész eladási kockázat a kiadó vállán nyugszik, plusz irodát kell fenntartania, telefont, számítógépet működtetnie, stb, ezért a kiadói marge, azaz árrés.

Aki bövében van a pénznek, és van önbizalma, saját költségén is "kiadathatja" művét egy kiadóval együttműködve, ilyenkor a számlával igazolt költségeken felül a kiadónak 8-10% lebonyolítási díj szokásos, mert nincs kockázata.

 

 

VISSZA TOVÁBB