Mottó: Nem csak kenyérrel él az ember

 

Szakácskönyvet írtak már sokat, még én is. De érzékeink nem csak szilárd táplálék befogadására és ízlelésére alkalmasak. A 4 őselemből 5 Tűz, 5 Víz, 8 Levegő és 0 Föld elem van bennem, ami predesztinál az illatok szeretetére. Már gyermekkoromban is fogékony voltam erre, amint tehettem, és volt kis zsebpénzem, egy olcsó, akkori időkben kapható golyós dezodorral indítottam, tán 8 Ft-ba került, és elég kommersz kis termék volt, de amikor elértem a kamaszkort, fillérekből, centekből, pfennigekből, rappenekből, centimekből összeraktam annyit, hogy a Váci utcai valutás boltban egy Old Spice after shave-t vegyek, mert 5 $ alatt nem kértek útlevelet, hallgatólagosan magyarok is vásárolhattak.

Már akkor is ügyeltem a részletekre, finomságokra, mert hiába vettem egy üveggel, izgatott, hogy van még lime, zöld színű folyadékkal töltött, és még egy keleties változat is, barnás folyadékkal és más illattal, és noha egy üveg Gordons gint lehetett venni egy Old Spice áráért, az illatszert választottam.

Most felnőtt fejjel megint rám jött a hoppáré, egy kóbor pillanatomban eszembe jutott egy tv reklám a Davidoff Adventure parfümről, gondoltam jó lesz a fiaimnak szülinapi ajándéknak, elkezdtem kutakodni a neten, és belemélyedtem az illatok világába, amit a pénztárcám is megsínylett, de sebaj, úgy sem vihetem magammal a túlvilágra.

Némelyik rendelésnél olyan hatással volt rám az új illatszer, hogy megírtam a szállító cégnek benyomásaimat. A Parfüm Max cég reagált először fogékonyan, nekik köszönhető az ötlet, a többi cég válasz nélkül hagyta kommentárjaimat. A parfüm cégek oldalain található leírásoktól eltérő a véleményem, nem is kíván azokkal versenyre kelni, nem annyira az illatokról, azok összetevőiről, hanem az illatkompozíciók által kiváltott hatásról írok inkább. Nem csak kenyérrel él az ember. Legkésőbb reggel, de sokszor már előző este érzem, spontán megszületik bennem hogy mit fogok főzni, milyen ruhát és természetesen milyen illatot fogok viselni. Az aznap viselt illat illik a hangulatomhoz, de vissza is hat rá.

Az időbeli eltéréssel felszabaduló és ható összetevőket részletező leírások azt juttatják eszembe, mintha egy festménynél a színeket elemeznénk, nem pedig Mona Lisa csodálatos, megfoghatatlan mosolya, és annak alkotója előtt hajtanánk fejet. Érdemes a kurzorral követni, vagy megelőzni az olvasást, mert sok linket tettem a szövegbe, de nem akartam aláhúzással elcsúfítani a látványt, ellenben ha a kurzor link fölé kerül, akkor a szöveg sötétebb színű, bold, azaz vastag és  dőlt betűs lesz.

A mai korban, a dohányzás, az autók, az ipar, és a vegyszerek hatására elveszítettük eredeti finom szaglásunkat, érzékelésünk jószerivel a büdös, és kellemes illat megkülönböztetésére redukálódik, noha minden illatban, főleg az illatkompozícióban egy egyedi világot fedezhetünk fel.  Ha van hozzá kedvetek, tartsatok velem!

VISSZA TOVÁBB