HIT

 

Hinni annyit tesz, hogy biztosnak veszek valamit, amiről nincs kétséget kizáró bizonyítékom, a hit tehát bizonyság nélküli bizonyosság. Ez adja sajátosságait, és abszurd természetét is. Ha valamiről módom van meggyőződni, az tudás, ismeret, és nem hit.

 

 

A hit ezért önmaga ellentét is magában hordozza, hiszen a hit elmaradhatatlan kísérője a kétség. Ha nincs kétség,  akkor vagy tudás, vagy vakhit, ami csak nevében hit. Mivel a hitnek állandóan önmaga legnagyobb ellenségével, ellentétével, a kétséggel kell megküzdenie, ezért nehéz dolog hinni, ezért vagyunk hitetlenek, kicsinyhitűek.

 

 

 

A kishitű ember feszült, ideges és agresszív lesz, ha a sajátjától eltérő hitet tapasztal, mert az a kétségét erősíti, és keresi a hasonlók társaságát, mert úgy gondolja, ha sokan hiszik ugyanazt, akkor biztosabb, hogy az igaz, és így csökkennek kétségei.

 

A hit teremtő erő is, a hit meg is teremti a maga tárgyát, ha erős, a legszembetűnőbb ez a babonák esetében. A józan ész kétségbe vonja az úttesten átszaladó fekete macska bajt hozó erejét, mégsem véletlen, hogy ez a babona elterjedt, mert aki erősen hitt benne, annál megvalósult, és ő ebben a babona igazolását látta saját hite teremtő ereje helyett.

 

 

Vakok közt félszemű a király, mondja a népnyelv, sok jósnő népszerűsége abban rejlik, hogy beválnak jóslatai, bár nem azért, mert előre látta őket, hanem mert a hozzáforduló olyan erősen hitt bennük. Egy jósnő jóslata sem vált még be nekem, mert nem hittem bennük, nem voltak a szememben hitelesek.

.

 

Ezek után bizony elgondolkozik az ember, hogy micsoda jelentősége van a hitnek, és mennyire nem mindegy, hogy miben, és milyen erősen hiszünk. A hit egy erős megnyílás a hit tárgya felé,

 

 

Jézus minden gyógyításánál, csodatételénél a beteg, vagy környezete hitére hivatkozott, és ahol nem hittek benne, Názáretben, nem is tett, vagy nem tudott csodát tenni.

 

 

A mustármag a legkisebb a magok között a Földön, mégis hatalmas fa nő belőle, ezért ne keseredjünk el kishitűségünkön, botladozzunk, essünk el, de keljünk fel mindig és menjünk tovább, eljön a nap, amikor a hitünk megerősödik,

 

 

nem csak hisszük, hanem éljük is, hogy Atyánk és mi egy vagyunk, és akkor szavunkra akár az ég kapui is megnyílnak.

 

 

VISSZA TOVÁBB